ПОЛЕЗНO

Съвети за успоредно паркиране.
За лесно успоредно паркиране е необходимо да се следват няколко прости правила.

Стъпка 1. При паркиране назад първо трябва да се приближим успоредно до колата, зад която ще паркираме /добре е да я подминете около метър и да сте на около метър в страни от нея/, след като сме включили аварийните светлини. Задната врата на автомобила има триъгълен прозорец /той служи за ориентир къде се намират задните гуми. Този ориентир е различен при някои коли, но просто вижте къде е задното колело/. Автомобилът потегля назад и когато  видите  задницата на съседната кола през този прозорец въртите пълен десен волан. Автомобила трябва да се завърти  по диагонал на мястото за паркиране.

Стъпка 2. По време на тази маневра  гледате в лявото странично огледало.  Когато в страничното огледало се види цялото изображение на задния автомобил,  воланът се изправя.

Стъпка 3. Премествате погледа  в дясното странично огледало,което предварително сте свалили достатъчно за да се вижда задното колело и когато то  е на около 40-50см от бордюра въртите пълен ляв волан . Важно е при тази маневра да внимавате да не ударите предницата.

Много хора си харесват друг ориентир за завъртане на пълен ляв. Това е същия момент/40-50см./,но се гледа на пред. Когато виждате задния ляв ъгъл на предната кола вече в предното стъкло/, а не през предната врата.

Движението назад продължава, докато колата застане успоредно на тротоара.Тези съвети са с цел единствено да Ви насочат към правилно маневриране, ситуациите в реални условия може да се различават поради разлика в размерите и отстоянията. Помислете колко време Ви трябваше за да прочетете този съвет. Почти толкова  Ви тябва, за да го изпълните на практика. Бавната скорост/ това винаги означава „полусъединител“/ Ви позволява да видите тези моменти,да въртите спокойно волана,и да спрете преди да се ударите, ако нещо се обърка.

Запомнете, колкото и смешно,грешно и дори неуспешно да паркирате изпита ще продължи,стига да не допускате удар или намеса от изпитващия. Когато вече сте готов шофьор не е фатално ако паркирате от втори или дори трети опит, и отново без удар.


Видео урок за успоредно паркиране
http://www.vbox7.com/play:63502b9d42